Hasselts zwembad Kapermolen ligt verborgen onder opmerkelijk groendak

Het nieuwe Hasseltse zwembad ligt voor een groot deel ondergronds om zo op te gaan in de parkomgeving. Groenbedrijf Van Vlierden tekende voor deze opmerkelijke daktuin op het zwembad.

De ontwerpers van het nieuwe Kapermolenzwembad wilden het gebouw als een gast in het park opvatten. Dat namen ze heel letterlijk: Door het gebouw op het lager gelegen terrein langs de Koning Boudewijnlaan in te planten, en af te werken met een groendak, nestelt het zich als het ware in het park. “Het dak is afgewerkt met twee soorten groendak,” weet Peter Hoewaer van Groenbedrijf Van Vlierden. De groenspecialist realiseerde het groendak in opdracht van Vanhout. “Enerzijds hebben we de canopée – het dak over de parkeerplaats - opgebouwd als een intensieve daktuin, afgewerkt met gazon. Aan de zijde van de Koning Boudewijnlaan is dat grasveld toegankelijk voor het publiek, aan de achterzijde maakt het deel uit van de ligweide voor de zwembadbezoekers. Het dakgedeelte van het zwembad is een semi-intensieve daktuin met bloemen, grassen en sedum.”
Om het groendak zijn glooiende vorm te geven, puzzelde en modeleerde Groenbedrijf Van Vlierden eerst met isolatieblokken in EPS. Peter Hoewaer: “Het pakket volledig opbouwen met substraat zou te belastend zijn voor de onderliggende structuur. Daarom hebben we eerst de 50 tot 60cm dikke piramidevormige structuur opgebouwd in isolatie. Die is vervolgens beschermd met een filterdoek waarop dan de platen met substraat zijn geplaatst.” Naast de groendaken stond het groenbedrijf ook in voor een belangrijk deel van de omgevingsaanleg.